هزینه های قابل قبول مالیاتی
یکی از قوانین بسیار مهم مالیاتی برای حسابدارها ، هزینه های قابل قبول مالیاتی است. مطابق با ماده ۱۴۷ ق.م.م، هزینه های قابل قبول هزینههایی است که متکی به مدارک بوده و مربوط به تحصیل درآمد موسسه در یک دوره مالی مشخص، با رعایت حدنصابهای مقرر باشد. قبل از هر چیز لازم است بدانید که قوانین مربوط به هزینه های قابل قبول مالیاتی بسیار گسترده است؛ همچنین ارتباط ماهیت هزینه و میزان و دفعات پرداخت یک هزینه از نظر ممیزین مالیاتی حائز اهمیت و مبنای قضاوت آنها میباشد. در عین حال کلیه مبالغی که هزینه میشود باید دارای فاکتور، صورت خرید و یا مدارک مستدل مبتنی بر خرید )هزینه (کالا و خدمات باشد. در مواردی که هزینهای در این قانون پیشبینی نشده یا بیش از حدنصابهای مقرر در این قانون بوده ولی پرداخت آن به موجب قانون یا مصوبه هیئت وزیران صورت گرفته باشد، قابل قبول خواهد بود.
جهت مشاوره مالی و مالیاتی با کارشناسان متخصص ما در آفاق و ارقام در تماس باشید.
انواع هزینههای قابل قبول مالیاتی و مشخصات آنها
یک فاکتور یا صورت حساب (مدرک) هزینه قابل قبول و یا فروش کالا و خدمات میبایستی حتما دارای مشخصات زیر باشد
الف- فاکتور خرید/فروش کالا و خدمات و مشخصات آن
- نام شرکت یا فرد فروشنده و خریدار
- شماره سریال فاکتور
- تاریخ یا زمان صدور فاکتور خرید
- شماره کد اقتصادی
- آدرس و شماره تلفن
- کد ملی برای اشخاص یا کد ۱۰ رقمی شرکت
- مشخصات کالا یا خدمات
- قیمت واحد کالا
- تعداد کالا یا خدمات
- مبلغ کل کالا و خدمات
- امضای فروشنده همراه با مهر شرکت یا فروشگاه
- امضای خریدار و یا تحویل گیرنده
- مالیات بر ارزش افزوده
- قیمت کل کالا
ب- نوع کالا
- آیا کالا سرمایهای است که باید مستهلک شود و یا هزینهای؟
- میزان خرید یا هزینه طی یک دوره مالی مشخص میشود یا خیر؟
ج- هزینههایی که توسط خود شرکت ایجاد میشود
- هزینه حقوق و دستمزد: این هزینه باید مطابق ماده ۸۳ ق.م.م و معافیتهای مندرج در آن تنظیم شود؛ و هر ماه بر اساس دستورالعمل اداره امور مالیاتی، به صورت الکترونیکی ارسال شود. طبق این قانون، درآمد مشمول مالیات حقوق عبارت است از: حقوق اصلی + مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر و غیرمستمر؛ قبل از وضع کسورات و کسر معافیتهای مقرر در این قانون و ماده ۹۱ و ۱۴ ق.م.م تبصره مربوط به آن.
سایر قوانین هزینههای قابل قبول مالیاتی
ماده ۱۴۷ ق.م.م دارای ۳ تبصره است. به موجب این تبصرهها کلیه اشخاص حقوقی و همچنین صاحبان مشاغل موضوع ماده ۹۵ ق.م.م، مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند؛ زیرا باید کلیه درآمدها و هزینههای مربوط به نوع شغل و عملیات مربوط به آن را طبق قوانین و آئیننامهها ثبت نمایند.
در ماده ۱۴۸ ق.م.م شرایط پذیرش هزینههای مذکور در ماده ۱۴۷ ق.م.م مطرح شده است. در این ماده هزینههایی مانند حقوق، اجاره محل، حقالامتیاز و موارد مشابه به تفصیل عنوان شدهاند.
ماده ۱۴۹ قانون مالیاتهای مستقیم
آن قسمت از داراییهای استهلاکپذیر که بر اثر بهکارگیری یا گذشت زمان یا سایر عوامل و بدون توجه به تغییر قیمتها ارزش آن تقلیل مییابد و همچنین هزینههای تأسیس، قابل استهلاک بوده و هزینه استهلاک آنها جزء هزینه های قابل قبول مالیاتی تلقی میشود. مقررات مربوط به استهلاکهای داراییهای استهلاکپذیر شامل جداول استهلاکها و چگونگی اجرای آن با رعایت استانداردهای حسابداری توسط سازمان امور مالیاتی کشور تهیه میشود؛ و ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون بهتصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد. تبصرههای این ماده قانونی از قوانین مهم مالیاتی برای حسابدارها است؛ و به چگونگی محاسبه استهلاک داراییها میپردازد